4jalehe juhtkiri: 188 lehekülge tudengiajakirjandust

4dimensioon
Copy
Foto: Andre Taal

Sünnipäeva defineeriks kui võimalust ühel korral aastas rääkida iseendast, ja ainult iseendast, ilma häbi tundmata. Iseendast rääkimine on niivõrd tähtis töö, et seda ei saa mitte kellelegi teisele jätta. Oma kaheteistkümnenda lehenumbri puhul kavatsemegi täpselt seda teha.

Aasta aega 4jalehte — häälduse poolest omadele ajaleht, võõrastele neljaleht. Rahvasuus liigub ka selline värdtuletis nagu neli-ja-leht, ent seda me omaks ei võta. Artikleid on avaldatud, lehti on välja antud. Kes on lugenud, need on lugenud. Kes on viimase aasta jooksul meie paberkandjat käes hoidnud — need teavad, mida me teeme.

Kirjutatud on pedofiilidest ja neonatsidest tumeveebis. Kirjutatud on ka kanepidiileritest, ketamiinist, retseptiravimitest ja antibeebipillidest. Abordi tegemisest, surrogaatemadest ning hormonaalsetest kontraseptiividest.

Intervjueeritud on Velly Joonast, firmade likvideerijat Raul Pinti, küberturvalisuse eksperti Kieren Niĉolas Lovelli ja sekspoe töötajat nimega Jaan. Pikki intervjuusid on tehtud ka Dew8-ga ja pornostaar Marimummiga.

Oma eksistentsiaalkogemusi on jaganud vene noored sellest, kuidas nad on pärast koolilõpetamist Eesti ühiskonnas hakkama saanud ning mida nad arvavad 9. mai tähistamisest ja pronksiööst.

Välispoliitilise luubi alla on tiritud sõda Mägi-Karabahhis, ülestõusud ja rahvarahutused üle maailma, Putini reha ja malakas Venemaal ning GRU seiklused Ida-Euroopas.

Ei ole unustatud ka kodust Tartu Ülikooli, kelle enesetsensuur Hongkongi teemal ja plaan muuta magistriõpet tasuliseks on näinud trükivärvi meie leheveergudel.

On saadud kirju vihaselt punkarilt ja šokeeritud pereemadelt, kelle arvates ei ole 4jaleht olnud piisavalt kosher tema võsukeste jaoks. Näpuga on meie suunas viibutanud nii Vene saatkond Eestis kui ka hiinameelsed Facebooki gruppides. Oma pettumust on väljendanud sõnakalt ka Tiit, kelle arvates on Eesti ajakirjanduse tulevik lootusetu. Samuti ei tasu unustada Tartu külje all tegutseva prügimaffia ähvardusi.

4dimensioon on siin, et jääda ja täita oma Eesti juhtiva tudengiväljaande kohustust. Tõmmata saag käima seal, kus noortele on oluline ja võtta luubi alla teemad, mida teised ei võta. Olge vähem ja tõmmake normiks – värskelt, rikkumata, otse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles