Ketamiin. Miks paugutavad noored öösiti hobuserahustit?

Jete-Ri Jõesaar
, 4dimensiooni peatoimetaja
Copy
Foto: Markus Tamm.

Special K. K-vitamiin. Kit Kat. Ketaks. Drug selle sõna igas mõttes. Tõmbab võrdselt pikali nii hobused, koerad, kassid kui ka inimesed. Doosi varieerides saab selle abil tekitada narkoosi, ravida depressiooni või viia fantasmagooriatesse lendlema.

Oleneb, kellelt küsida, aga enamasti on esimene seos ketamiini mainides selle rekreatsiooniline kasutus. Mõnuainena on ketamiin hallutsinogeen, mille ninna tõmbamisel, süstimisel või suukaudsel manustamisel tekitab see unelaadse maailmatunnetuse. Kehas kaob valutunne ja võimule saab lõdvestumus. Võivad tekkida hallutsinatsioonid. Maailm tundub eemalolev. 

Ketamiini rekreatsioonilisel eesmärgil kasutanud Oliver kirjeldas kogemust, sõnades: „Sa võid ükskõik kuhu ennast kujutada. Ruum, kus sa viibid, on piiritu. Võid kosmosesse ka minna ja kõik tundub jumala reaalne.” Oliveri jaoks ongi ketamiini mõjudest ruumitaju muutumine see kõige erilisem. „Vahel oled hiiglane, vahel oled kääbus. Siis ronid sauna taha suitsu tegema, aga ei saa aru, kas oled hiiglane või kääbus,” rääkis ta. „Üritad läpakast laulu panna, aga ei saa, sest läpakas läheb kogu aeg kaugemale ära.” 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles