Putin vs rahvas. Üks käsi riisub, teine peksab (5)

Kert Avasalu
, 4dimensiooni autor
Copy
Foto: Illustratsioon: Andre Taal ja Mihkel Lappmaa

Sellist üleriiklikku vastuhakku, nagu viimastel nädalatel, pole idanaabrite juures ammu nähtud. Mis ajab inimesed ebainimliku külmaga tänavale? Mida on Putin aga Lukašenka kogemusest õppinud ja valmis tegema oma toiduahela hoidmiseks?

President Vladimir Putini toetus Venemaal pole sugugi madal. Sellest hoolimata seisab vana KGBlane nüüd silmitsi organiseeritud allumatusega kogu impeeriumis. Iga mõne aasta tagant näeme, kuidas kümned tuhanded Moskva ja Peterburi elanikud tulevad tänavatele, protesteerides järgmise korruptsioonijuhtumi, valimismanipulatsiooni või opositsiooniliidri kõrvaldamise vastu.

Käimasoleva protestilainega on asjaolud aga teistsugused. Juba esimesel korral ilmus inimesi enam kui 120 linna tänavatele üle riigi. Rahvast ei takistanud isegi näiteks Jakutskis valitsenud 53-külmakraadine põrgukülm. Mõned juhtumid annavad juba märku, et inimesed ei ole enam nii rangelt talitsetud kui senimaani. Habarovski rongkäigud kestsid kuid, olid väärikad ja suurejoonelised, kuid keskvõimu ei kõigutanud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles