4jalehe 4jalugu – 31 numbrit Eesti parimat tudengiajakirjandust

4jalehe 4jalugu Foto: Markus Tamm
4dimensioon
Copy

Kolm aastat ja 30 lehte on möödas laupäevast, mil ilmus esimene 4jaleht. Selle aja jooksul oleme kirjutanud sadu artikleid, jaganud tarkust, palunud normiks tõmmata, sattunud sekeldustesse ning ajanud lugejaid meeleheitesse.

Alko, narko ja seks

Paljude jaoks tähendab tudengiks olemine esmakordset iseseisva elu alustamist, mis hõlmab endas paljugi uut. Peod, kus alkohol voolab ojadena, ained, voodirõõmud. Olime lugejatele olemas, et jagada informatsiooni diilerite igapäevaelust, kanepi legaliseerimisest ja rasestumisvastastest vahenditest.

Seks vürtsitas meie leheveerge juba esimestes numbrites. Avaldasime sekspoe reklaami, millel kujutati seksnukke. See tekitas aga pahameelt Eesti Ekspressi toonases toimetuses. Tundub, et tänaseks on pahameel lahtunud, sest vaid mõned nädalad tagasi sai sekspoe reklaami imetleda hoopis Ekspressi lehekülgedel. Kusjuures pärast seksnuku reklaami ilmumist lahkasime, kes milliseid seksnukke kasutab.

Kes küll päästab tudengid?

Aina kallinevad ühikakohad ja kättesaamatud ülehinnatud Tartu korterid, sentide lugemine kuu lõpus ning toidu otsimine prügikastidest – kõlab nagu tudengielu, mis pole meilegi teps mitte võõras. Vaatasime korduvalt otsa ühikakohtade tormijooksule ja nende üha krõbedamatele hindadele, tuletasime riigile pidevalt meelde, et kõrghariduse alarahastuse probleemi ees ei saa pead liiva alla peita, võtsime luubi alla ajast ja arust õppetoetused ning hoiatasime värskeid üliõpilasi korporatsioonide ja Southwesterni piiramisrõnga eest.

Kuigi sess on peatselt läbi ja nii mõnigi tudeng kolib suveks tagasi vanematekoju, kus toidu ja voodikoha eest enam muretsema ei pea, siis tuletame uueks õppeaastaks mõned tarkuseterad meelde. Võta kodust kaasa kõike, mida saad: hoidiseid, münte, isegi vetsupaberit. Osta edasi-tagasi rongi- ja bussipiletid korraga, siis säästad mõnedkümned sendid. Jahi poodides allahinnatud ja „kõlblik kuni”-sildiga tooteid ning kasuta kuponge. Vali tasuta üritusi mh selle järgi, kas antakse ka tasuta süüa, mida juhtub küll kahjuks aina harvemini.

Terav silm maailmal

Kui 2022. aasta veebruaris tungis Venemaa taas Ukrainale kallale ning puhkes täiemahuline sõda, ei jäänud meiegi käed rüpes istuma. Ühes Ypsiloniga sõitsime mullu märtsis Poola-Ukraina piirile, kus rääkisime poolakatest vabatahtlike ja Ukraina sõjapõgenikega. Tegelikult käisid kaks meie reporterit Ukrainas juba mõned kuud enne sõja algust, täpsemalt Ida-Ukrainas Donetskis asuvas sõjavangide koonduslaagris.

Ent Ukraina ei ole ainus riik, millel oleme hoidnud kätt pulsil. 2020. aastal jäi Tartu Ülikool mitmel korral silma Hiina-kriitilise info ja artiklite tsenseerimisega. Kõigepealt pani rahvusülikool käe ette ülikooli ajakirjas ilmuma pidanud artiklile TÜ ja Hiina telekommunikatsioonifirma Huawei koostööleppest, seejärel eemaldas oma Facebooki lehelt kahe Hongkongist pärit tudengi blogipostituse. Tudengid avasid 4jalehele, milline sõnasõda läks lahti TÜ postituse kommentaariumis ja Facebooki gruppides ning kuidas nad tundsid end kõige selle keskmes.

Igal kuul oleme heitnud pilgu välismaale, olgu selleks Ungari, Sri Lanka, Taiwan, Süüria või mõni muu riik – 4jaleht on ikka Eestist kaugemale vaadanud.

Meeleheitel lugejad läbi 4ja

Ebamugavad teemad ja kriitilised kirjatükid ajasid inimesi närvi nii Facebooki kommentaariumis kui ka meie meilikastis. Siin vaid mõned neist, kelle kõrvadest on auru tulnud.

Varem kriminaalkorras karistatud Tartu prügimaffia liider avastas enda maffia 4jalehes ja langes meeleheitesse.

Prügisukeldujad avastasid enda foto 4jalehest ja langesid meeleheitesse.

Pensionär Tiit Kärner leidis postkastist 4jalehe, langes meeleheitesse ja haaras kirve.

Regulaarselt ja häbivabalt sekslelude reklaame avaldav Eesti Ekspressi toimetus avas 4jalehe, nägi seksnukkude reklaami ja langes meeleheitesse.

Villu Tamme nägi 4jalehe tagaküljel enda luuletust ja langes meeleheitesse.

Southwestern avastas ausad lood 4jalehest, helistas autorite sõpradele ja langes meeleheitesse.

ERRi programmijuhid avasid 4jalehe, nägid ärritunud ajakirjandustudengi kriitikat ja langesid meeleheitesse.

Tartu Ülikooli kommunikatsiooniosakond avas 30 korda 4jalehe ja langes iga kord meeleheitesse.

4jalehe loetuimad lood

TERROR JA VÄGIVALD 〉 Isolatsioon ehk Ukraina sõjavangide koonduslaager keset Euroopat

Endised sõjavangid räägivad, kuidas neid Ida-Ukrainas okupeeritud Donetski oblastis asuvas koonduslaagris piinati. „Sergei oli piinamistoas koos oma pojaga. Mehel olid ribid murtud, põletused üle kogu keha, ta oli üleni verine. Sergeid piinati enamasti elektriga. Selleks oli Isolatsioonis eraldi elektrišokimasin, millel oli palju juhtmeid.”

Prügimaffia: Tartu prügisukeldujaid hoiab hirmu all ahne keskealine paar

Tartu prügisukeldujad käivad õhtuti prügikastidest toitu päästmas. Neid aga kimbutab keskealine paar, keda isekeskis kutsutakse prügimaffiaks. Maffia ähvardab, vaidleb leitud toidu üle ning tagatipuks jälitab ka prügisukeldujaid ka.

9. mai ja pronksiöö. Mida sellest arvavad vene noored?

Kuigi kolm sõna saanud noort räägivad vene keelt ja pidasid vähemalt toona end venelaseks, ei suhtu nad 9. maisse ühtemoodi. Mõni tähistab seda kui Euroopa päeva, teine aga kui võidupüha.

Needle spiking. Potentsiaalne uus oht ööelus

Noored naised avastavad pärast pidu kehalt süstlatorked ehk jäljed mürgitamisest. See on kui korgijook, kuid veelgi varjatum.

Pilguheit EKRE toetajate mõttemaailma – vaimulik, pedagoog ja pensionär räägivad poliitikast

Kes küll valib EKREt? Tuleb välja, et väga kirju seltskond. „EKREs on kõiki: seal on katoliiklasi, seal on natse, seal on vihaseid Lõuna-Eesti talumehi, seal on lihtsalt isamaalisi inimesi, on ka haritud inimesi.“

Eesti kurikuulsaim erootikastaar Marimumm: porn ei sure kunagi välja

Kuidas jõudis Marimumm Eesti kuulsaima erootikastaari tiitlini? Tissid, tätoveeringud ja OnlyFans.

Antibeebipillid. Mida sulle neist ei räägita

Antibeebipillide kasutamine muutub aina populaarsemaks. Enamasti võetakse pille rasedusest hoidumiseks, valusate menstruatsioonide leevendamiseks ning menstruaaltsükli reguleerimiseks. Vähe teatakse aga antibeebipillide tegelikust mõjust, sh ka kõrvalmõju(de)st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles