Inglismaa ja Šotimaa ööelus levib uus probleem. Noored naised, tihti just tudengid, avastavad peale pidu lisaks mälukaotusele ja halvale enesetundele, et nende kehal on süstlatorkeid. Tegemist ei ole lihtsalt üle käte läinud peoga, vaid selgus, et kannatanuid on mürgitatud.

Sotsiaalmeedias on hakanud sügisest levima postitused, kus noored naised jagavad oma õõvastavaid kogemusi sellest, kuidas peale baari või klubi külastust olid kehale tekkinud kahtlased haavad. Üsna kiiresti tuvastasid kohalikud arstid, millega on tegemist – needle spiking. Lihtsalt öeldes on tegemist süstla abil teise inimese uimastamisega, mis toimub ilma kannatanu nõusoleku ja teadmiseta. Seega sarnaneb see suuresti tavalise korgijoogiga, mille kuritarvitamine on levinud ka Eestis.

Süstitav aine on seniste uuringute põhjal sama, mida pannakse salaja jookidesse. Üldjuhul on narkootikumiks flunitrasepaam, tuntud ka kui Rohypnol, mida kasutatakse unetuse raviks, või GHB, mis on rahvakeeli tuntud kui korgijook. Mõlemat ainet tuntakse kui date-rape drug’e ehk kohtinguvägistamise narkootikume. Need ained halvavad inimese kesknärvisüsteemi ja muudavad ta teovõimetuks ning seeläbi haavatavaks seksuaalse vägivalla, sealhulgas vägistamise suhtes. Väikeses koguses sarnaneb korgijoogi mõju alkoholi mõjuga, suuremas koguses põhjustab aga tugevat unisust ja lihaste lõtvumist ning peamiselt mälukaotust. Samuti kaob see organismist kiiresti, mistõttu on aine mürgitajate jaoks kõige atraktiivsem.

Kommentaarid (1)
Copy