Lisaks inspiratsioonile leiab Pinterestist ka pedofiile

, 4dimensiooni autor
Copy
Foto: Andre Taal, Mihkel Lappmaa, Markus Tamm

Kui vanasti pidid vanemad oma lapsi hoiatama kommionude eest, siis praegu tuleb silmad suunata sotsiaalmeediasse. Lapsepilastajad leiavad tee järjest uutele platvormidele ja inspiratsiooni kogumiseks mõeldud Pinterest on nüüd muutunud suureks ohuallikaks.

Paljud lapsevanemad keelavad oma lastele sotsiaalmeedia kasutamise. Seda just põhjusel, et nendeni võivad jõuda täiskasvanud, kelle väärastunud ihaks on väiksed lapsed. Pinteresti on erinevate sotsiaalmeedia platvormidega võrreldes peetud seni turvaliseks keskkonnaks, sest sellel on peamiselt ainult üks eesmärk – ideede ja inpiratsiooni leidmine. Otsingu peale leiab keskkonnast tuhandeid vasteid, mida kasutajad saavad enda kontole salvestada. Siinjuures on oluline mainida, et nii ise jagatav kui ka salvestatud materjal on avalik kõigile kasutajatele.

Paljud lapsevanemad pole aga teadlikud sellest, et ka Pinterestis on võimalik teiste kasutajatega sõnumite kaudu ühenduses olla. Seda teadmatust ongi pedofiilid asunud ära kasutama. Mida lapsevanemad ei tea, seda nad ei saa ka kontrollida. Siiani tundus Pinterest vanemate jaoks ohutu keskkonnana, mistõttu on seal konto paljudel alaealistel. See kõik loob lapsepilastajate jaoks ideaalselt varjatud keskkonna, kust omale ohvreid leida.

Teismeliseks maskeerunud mees

Internetis levib hulgaliselt postitusi sellest, kuidas lapsevanemad juhuslikult avastasid, et keegi üritab nende lapsega ühendust võtta. TikTokis laste ekspluateerimise ja interneti turvalisusega seotud sisu loov Seara (@riadaaraes) jagas oma kontol juhtumit, kus tema tütrega üritas ühendust võtta teismeliseks tüdrukuks maskeerunud mees.

Seara sõnul ei ole tema 12-aastasel tütrel ühtegi sotsiaalmeediakontot peale Pinteresti ning seda kasutab ta peamiselt soengute ning meigiga seotud piltide vaatamiseks. Lisaks omab tütar ka e-maili, kuid seda ainult selleks, et kontole sisse logida. Mõlemad tütre kontod on ühendatud Seara Gmaili kasutajaga.

Ühel päeval avastas ema tütre meilile tulnud teate, et keegi soovib Pinteresti kaudu temaga ühendust võtta. Konto näis olevat 14-aastase tüdruku oma, mistõttu arvas Seara alguses, et tegemist on mõne tütre sõbrannaga. Kuna aga selgus, et tütar seda inimest ei tea, otsustas ema ise lapse konto alt sõnumile vastata. Seara sõnul viitab tema tütre Pinteresti kontol kõik ka sellele, et tegemist on lapsega, kuna näiteks ainuüksi profiilipildina kasutab laps anime tegelast.

Kohe vestluse alguses ütles kontakti otsiv isik, et on biseksuaal, tuues sellega koheselt välja seksuaalsuse teema ning küsis, kust tüdruk pärit on. Koheselt järgnes küsimus ka vanuse kohta, mille järel üritas ta viia vestluse üle ka Instagrami ja WhatsAppi. Seda põhjusel, et Pinteresti keskkonnas ei saa kasutajad üksteisele pilte saata. Instagramis ja WhatsAppis on see võimalus aga olemas. Kuna Seara tegeleb igapäevaselt interneti turvalisusega, teadis ta, et see on pedofiilidele väga omane käitumismuster.

Järgmisel päeval uuris võltskonto tegija, kas tüdruk on mõelnud suhte peale ning jagas temaga Pinteresti postitust, kus olid kaks suudlevat tüdrukut. Sellele lisandus ka sõnum: „Ma soovin, et need oleksime meie.” Sarnaseid postitusi jagas kasutaja veel mitmel korral. Seara sõnul üritavadki pedofiililid lastes usaldust tekitada, rääkides nendega seksuaalsusest, suhetest nii poiss- ja tüdruksõprade kui vanematega. Need kõik on teadlikud sammud selleks, et laps oleks hiljem valmis suhteks võltskasutaja teinud pedofiiliga ning jagaks temaga endast tehtud pilte.

Seara loo puhul oli tegemist õnneliku juhtumiga, sest vanem oli teadlik ning oskas erinevaid ohumärke jälgida. Lisaks omas Seara ülevaadet ka oma lapse tegevusest sotsiaalmeedias. Internetis levib aga palju sellele sarnaseid juhtumeid, kus lapsepilastajad üritavad saranse taktikaga Pinterestis lastele läheneda. Probleem seisneb just selles, et paljud vanemad avastavad keskkonnas sõnumite saatmise võimaluse alles siis, kui pedofiil on juba lapsega ühendust võtnud.

Pedofiilidevastased turvalisusreeglid

Šokeeritud lapsevanemad jagasid oma muret ka Pinterestiga, mille järel avaldasid nad 12. aprillil teate, et muutsid oma turvalisusreeglid. Nende sõnul on Pinterest teismeliste jaoks turvaline koht, kus nad saavad unistada oma tulevikust, mistõttu peavad nad selle kaitsmist oluliseks.

Sellest tulenevalt muudeti kõigi alla 16-aastaste kontod privaatseks, mis tähendab, et nende sisule saavad ligi ainult kasutaja enda poolt lubatud jälgijad. Sõnumite teel saab alaealistega ühendust võtta ka ainult siis, kui kasutaja ise selleks loa annab. Seejuures ei maininud Pinterest aga kordagi seda, et uuendused tehti rakenduses ohvreid otsivate pedofiilide tõttu.

Albumid „seksikatest väikesetest tüdrukutest“

See, et pedofiilid lastega kontakti otsivad, ei ole Pinteresti puhul aga ainuke probleem. Nagu juba mainitud saavad kõik Pinteresti kasutajad keskkonnas olevat sisu enda jaoks salvestada ning moodustada neist image board’id. Paljud lapsevanemad on nüüd hakanud märkama, et nende tütreid jälgivad täiskasvanud mehed, kes salvestavad nende postitatud pilte enda nii-öelda albumitesse, pannes neile seksualiseerivaid pealkirju.

Lähema uurimise käigus selgus, et laste pilte salvestavaid meesterahvaid leiab Pinterestist õõvastavalt palju. Peamiselt on kontodel olevate albumite sisuks näiteks rannariietes või muudes nappides rõivastes olevad lapsed. Sealt leiab nii internetis olevaid reklaamfotosid kui ka teiste kasutajate isiklikke pilte.

Pinterest muudab selliste kogumike tegemise pedofiilide jaoks eriti lihtsaks, sest kui sisestada vaid korraks otsingumootorisse kindel märksõna, hakkab platvormi algoritm kasutajale ette söötma sarnast sisu ning kasutajaid, kes on sarnaseid pilte postitanud. Seetõttu on pedofiilidel materjalile väga hea ligipääs. Sealhulgas ka isiklikele fotodele, mida inimesed postitasid näiteks oma lastest rannapuhkuse ajal, sest, nagu sai eelnevalt mainitud, on Pinterestis kogu sisu avalik.

Märtsis viis NBC Newsi ajakirjanik Jesselyn Cook läbi ka uuringu, kus ta võttis luubi alla just selle, kui palju tegelikult Pinterestist pedofiilidele omaseid kontosid leiab ning kui lihtne on neil huvipakkuva sisuni jõuda. Cookile andis intervjuu ema, kelle 9-aastane laps kasutas samuti pahaaimamatult Pinteresti. Ühel päeval avastas ta aga, et videot, kus tema tütar teeb hundiratast, on ligi 50 kasutajat salvestanud oma albumitesse, mille pealkirjad olid muuhulgas „noored tüdrukud”, „seksikad väiksed tüdrukud” ja „guilty pleasures”.

NBC News tõi välja ka selle, kui hästi toetas Pinterest pedofiilide jaoks sobiva materjali leidmist. Näiteks otsingusõna „kuumad tüdrukud” peale ilmnes sadu postitusi silmnähtavalt alaealistest napilt riietatud tüdrukutest.

Cookile antud kommentaaris ütles Pinteresti esindaja, et neil on nulltolerants igasuguse sisu vastu, mis ohustab või kasutab ära alaealisi, ning nad eemaldavad koheselt kõik kasutajad ja postitused, mis seda reeglit rikuvad. Lisaks lubas Pinterest tekitada võimaluse, kus teised kasutajad saavad häiriva sisuga albumitest neile rakenduses teada anda. Varem sellist võimalust ei olnud.

Vanemate vastutus

Tänaseks filtreeris Pinterest paljude USA kasutajate sõnul oma otsingumootorist välja ka näiteks sõnad „tüdrukud” ja „teismelised”, mis tähendab, et selle peale ei ilmu ühtegi soovitud vastet. Seda kontrollides oli näha, et esimese peale ilmneb tõesti võrdlemisi vähe vasteid ning peamised tulemused on seotud erinevate artiklite piltidega, kus on kujutatud beebisid, lasterõivaid või soengud. Näiteks ühtegi rannariietes last ei õnnestunud enam tuvastada. Varasemalt oleks ette tulnud tõenäoliselt sadu selliseid postitusi. Ka otsingusõna „teens” kuvab peamiselt pilte erinevate riietuste inspiratsiooni leidmiseks.

Rääkides Pinteresti uutest turvameetmetest, tasub ikkagi meeles pidada, et need toimivad ainult siis, kui kasutajad kontot tehes ei valeta. See tähendab, et kui alaealine laps teeb omale konto ning paneb omale vale sünniaja, mille järgi ta on vanem kui 16-aastane, muutub tema konto automaatselt avalikuks ning seeläbi sisu ja kontakteerumine kõigile ligipääsetavaks.

Siinkohal on kõige olulisem roll endiselt lapsevanematel. Nende teadmatus muudab lapsed pedofiilide jaoks väga kergeks saagiks. Oluline on kontrollida nii enda kui laste sotsiaalmeedia käitumist. Oluline osa sellest on õppida tundma neid platvorme, kus lapsed aega veedavad. Peamine mõttekoht on aga selles, et suur osa piltidest, mida pedofiilid sotsiaalmeediast leiavad, laadisid üles vanemad ise. Kas pere rannapuhkuse peab tõesti kõigile avalikult üles riputama või piisab pildiraamist elutoas?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles