Maksab vaade või asukoht? Ühiselamute hinnad muutuvad üürikorteritega võrdväärseteks

Foto: Andre Taal, Mihkel Lappmaa, Markus Tamm
, 4dimensiooni autor
Copy

Kasvav inflatsioon mõjutab ka tudengeid. Jah, juua on kallim ja süüa on veel kallim. Ühiselamust on saanud aga vaese tudengi õudusunenägu, see on nüüd rikaste hood. Vaesed – need võivad Musumäele telkima minna.

Esimesest juulist kasvasid pea kõigis ühiselamutes üürihinnad. Süüdistada võib vist peamiselt kallinenud energiahindu, sest paljud ühiselamud kasutavad fikseeritud hinna meetodit – kindel summa, kuhu sisse kuuluvad üür, kommunaalid, elekter ja wifi.

Millised näevad välja Tartu ja Tallinna ühiselamute hinnakirjad ning millistes tingimustes seal elada tuleb?

Uurimiseks võtsime Tartus Tartu Üliõpilaselamu, Eesti Maaülikooli ning Tartu Tervishoiu Kõrgkooli ühiselamud. Tallinnast olid vaatluse all Dormitoriumi (Tallinna Ülikooli ühiselamud), TalTechi ning Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ühiselamud.

Tartu

Kõige kallim on Eesti Maaülikooli elamu Torn, 16-korruseline hoone, kust leidub nii ühe- ja kahekohalisi tube kui ka peretubasid. Üks koht kahekohalisest toast on 142 eurot kuus, kaks kohta 284 eurot. Sellise hinnaga võib leida ka kesise üürikorteri Tartus, kus kööki ja vannituba ei pea võõrastega jagama ning privaatsust on kõvasti rohkem. Mainimist väärt on ka asjaolu, et nii mõnigi Tartu Ülikooli ühiselamutuba näeb kõvasti kvaliteetsem välja, seega võib-olla maksab vaade…

Kõige odavam on pealtnäha Tartu Tervishoiu Kõrgkooli ühiselamu, mis asub Nooruse tänaval. Üks koht väiksemas kahekohalises toas maksab 53 eurot kuus, suuremas toas on üürisummaks 66 eurot kuus. Selles ühiselamus peab kommunaalid juurde maksma ning lisakuludest on pikk nimekiri, elektrist prügiveoni välja. Kokkuvõttes ei pruugi selles ühikas elamine üldse kõige odavam tulla ning pigem võib eelistada samal tänaval asuvat Tartu Üliõpilasküla elamut, kus kommunaalid on üürisumma sees.

Kõige seksikam on Tartu Ülikooli ühiselamu Raatuse tänaval. Üks koht kahekohalisest toast on 137,5 eurot kuus, kaks kohta 275 eurot. Üür sisaldab kõiki kõrvalkulusid ehk iga kuu tulebki välja käia kindel summa. Nii on kõikide Tartu Üliõpilasküla ühiselamutega. Tegu on Tartu Üliõpilasküla esindusmajaga, seal elab palju välistudengeid ning selles majas on ka personal kohapeal. Toas on armsad kollased kapid ja korteri plaan näeb ka hea välja.

Külmavärinaid tekitab Tartu Ülikooli ühiselamu Nooruse tänaval. Üks koht kahekohalisest renoveerimata toast maksab kõigest 71 eurot kuus, kaks kohta kahekohalisest renoveerimata toast on 142 eurot kuus. Pilte vaadates tundub ühiselamu enam-vähem. Kui aga jõuda piltideni, kus ei poseeri ilusad noored tudengid, tuleb küll kaks korda silmi pilgutada, kas inimesed on päriselt nõus seal elamise eest maksma. Renoveeritud toad näevad paremad välja, aga nende eest tuleb ka kaks korda rohkem maksta. Huvitav on ka asjaolu, et kui kõigis ühiselamutes on vajalik mööbel tagatud, siis selles ühiselamus ei ole isegi mitte külmkappe. Tegu on ka ülikooli peahoonest kõige kaugemal asuva elamuga – 3,7 km kaugusel.

Kõige legendaarsem ühiselamu Tartus on vaieldamatult Narva mnt 89, tuntud ka kui Mordor, millest oleme eraldi artikli kirjutanud. Üks koht kahekohalisest toast maksab kõigest 71 eurot kuus, terve toa maksumus on 142 eurot kuus. Ühikas on kõige värskemalt renoveeritud ning näeb nii väliselt kui ka sisemiselt ilus ja puhas välja – täiesti vastupidine mõne aasta tagusele väljanägemisele. Negatiivseks jooneks võib pidada ühiseid duširuume, WC-sid ja kööki, mida tuleb jagada kõigi korrusel elavate inimestega. Kuna tegu on nii legendaarse hoonega, võib negatiivseks jooneks pidada ka selle tuntust ja jutte, mis tänaseni seinte vahel liiguvad.

Tallinn

Kõige kallim on Tallinnas TalTechi ühiselamu, mis asub aadressil Akadeemia tee 5A – pereelamu. Ühetoalise korteri üür on 344 eurot kuus + kommunaalid, kahetoalise korteri üürihind on 468 eurot kuus + kommunaalid. Ühiselamus on sisustatud köök, esik ja duširuum/WC ning mahukad seinakapid. Muu mööbel ja sisustus tuleb tudengil endal muretseda. Kuigi Tallinnas on selle raha eest keeruline elamist leida, leidub siiski mõni keskmises seisukorras möbleeritud korter ka selles hinnavahemikus. Võrreldes Tartuga on selline summa ühika eest maksta ikka üüratu.

Kõige odavam on Dormitoriumi üliõpilaselamu Räägu tänaval. Üks koht kahekohalises toas maksab kõigest 80 eurot kuus, koht väikeses kahekohalises toas on viis eurot soodsam. Üürile lisanduvad ka kommunaalmaksed. Korteri välimus on üsnagi kesine: 70ndatel ehitatud ühiselamus peavad tudengid koridori peale jagama kööki, pesuruume ja WC-d. Ühiskasutuses olevad ruumid renoveeriti umbes 10 aastat tagasi, magamistoad annavad aga endiselt edasi 70ndate võbinaid.

Kõige seksikam on Siidisaba tänaval asuv TalTechi ühiselamu. Tegu on ainukese TalTechi ühiselamuga, mis ei asu linnakus. Siidisaba ühiselamu muudab atraktiivsemaks asjaolu, et lisaks asukohale on kasutatud mööbel teistest erinev. Toale annab värvi roheline seinariiul ning maja ees on suur tasuta parkla. Üks koht kahekohalisest toast maksab 127 eurot kuus, ühekohaline boks on 288 eurot kuus. Selle ühiselamu üürihinnad on fikseeritud, iga kuu tuleb maksta kindel summa, pesumasina kasutamise eest tuleb aga tasuda igal kasutuskorral.

Külmavärinaid tekitab Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ühiselamu. Täpselt sellisena võib inimene ette kujutada tavalist vangla elamut: mitu voodit ühes toas, tühjad üldkasutatavad ruumid. Peab siiski mainima, et ruumid annavad väga feminiinseid võbinaid – roosaka varjundiga seinad ja mööbel, mis võib kokku kukkuda, kui meessoost isik peale istub. Ka köök tundub väga värviline ja särtsu lisavad punased mummulised pajakindad, mida kõigi vanaemade kodust tõenäoliselt leida võib. Küllap seetõttu ühiselamu naiselikum tundubki, et tervishoius õpib rohkem naisi kui mehi. Üür on Tallinna kohta väga odav, üks koht renoveerimata kahekohalisest korterist on 100 eurot, üksinda saab toas olla 180 euro eest kuus. Renoveeritud toa hind on 220 eurot kuus, tuba jagades tuleb välja käia 120 eurot. Kommunaalmaksed on fikseeritud üürihinnas, pesumasina kasutamise eest tuleb aga maksta iga kord kaks eurot.

Kõige basic’umad on Akadeemia teel asuvad TalTechi ühiselamud. Ühiselamutes on nii klassikalised kaheinimesetoad kui ka üksikud boksid, vastavalt majale. Üür on 119–298 eurot kuus. Akadeemia tee ühiselamutes on üürihinnad fikseeritud ehk lisakulude pärast ei pea muretsema. Majad näevad sarnased välja, sisustatud puidust ja metallist mööbliga. Annab klassikalise klassiruumi võbinaid, toolide asemel on lihtsalt voodid. Natuke värvi ei teeks ka paha, aga eks iga tudeng saabki oma asjadega särtsu lisada.

Nagu selgub, on Tallinnas ühiselamu hinnad võrreldes Tartuga kõvasti kallimad. Paljud pealinnas olevad ühiselamud soovivad ka lisaks üürile saada kommunaalmakseid, Tartus seevastu on enamasti rakendatud fikseeritud lahendus, mis muudab tudengi elu lihtsamaks – ta teab iga kuu, kui palju ta oma elamise eest maksma peab.

Paljud ühiselamud nii Tallinnas kui ka Tartus vajaksid hädasti remonti. Majad on ehitatud nõukogude ajal ning saanud hoolt 2000ndate alguses, kui ehitusmaterjalide kättesaadavus ei olnud just kiita. Aknad lasevad tudengite sõnul tuult läbi, põrandad lainetavad ning mõnest seinapraost võib välja joosta prussakas. Nii mõnigi elamu meenutab pigem vanglat või vana hooldekodu kui 21. sajandi tudengi elupaika.

Kui ühiselamud soovivad iga aasta hindu tõsta, võiksid nad pakkuda ka märkimisväärselt paremaid elutingimusi. Arvestada võiks ka tudengitega, kellele saab kõrghariduse omandamisel määravaks elukoha olemasolu. Ühiselamud – tõmmake normiks ja ärge tekitage olukorda, kus majanduslikult halvas seisus noor ei saa omandada kõrgharidust, sest elukoha olemasolu on muutunud elementaarsest vajadusest privileegiks.

Ühiselamus elav Liisa on üürihindade tõttu kaalunud väljakolimist

Liisa elab juba teist aastat Tartus Narva mnt 27 ühiselamus ja jagab tuba võõra neiuga. Kui kevadel pidid tüdrukud maksma üüri 117,5 eurot, siis nüüd on rent tõusnud 20 euro võrra – iga kuu tuleb voodikoha eest välja käia 137,5 eurot. Ühiselamu kasuks otsustas Liisa kahel põhjusel: taotluse esitamine oli lihtsam kui üürikorteri otsimine ning samuti oli see variant odavam. Nüüd on olukord muutumas, sest 20 eurot iga kuu rohkem välja käia on tudengitele palju. Liisa sõnul peab ta rohkem planeerima hakkama, kuidas rahaga toime tulla, sest suvel teenitud rahaga läheb kitsaks ning vanemate rahakoti peal elada ka ei taha.

Ta tõdes, et on pidanud hakkama kaaluma ka kooli kõrvalt tööle minemisele. Mõttesse on tulnud isegi ühiselamust välja kolimine, sest korteri saaks enam-vähem sama hinnaga. “Kuna ühika hinnad nii kõrged, siis võiks juba kellegagi koos korterit üürida, kuna üür on üpris sama siis ja korteris oleks mugavam elada,” ütles Liisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles