Vene iluuisukoondise medalisaaga: lapsepõlve röövimine treeneri maine nimel

Foto: Mihkel Lappmaa ja Andre Taal
Katarina Mürk
, 4dimensiooni autor
Copy

Veebruaris toimunud taliolümpiamängude üks enim kajastatud sündmusi oli 15-aastase iluuisutaja Kamila Valijeva positiivne dopingutest. Seetõttu on ka laiema vaatajaskonna tähelepanu alla jõudnud noorte Venemaa iluuisutajate ebamaine tulemuslikkus ja edu, mille telgitagused on seni vaid iluuisutamise siseringkonnas tekitanud sosinaid sportlaste väärkohtlemise kohta.

Tutberidze fenomen

2014. aastal sai järsku laiema avalikkuse seas teatavaks seni vähetuntud treeneri Eteri Tutberidze nimi. Sel hetkel treenis ta 15-aastast Julia Lipnitskajat, kellest sai üks esimestest tema imelapse tiitlit kandvatest uisutajatest ning treeneri eksklusiivse brändi reklaamnägudest. Lipnitskaja küll ei võitnud Sotši olümpiamängudel individuaalset kulda, kuid sõitis siiski raja sisse naiste iluuisutamise uude ajastusse.

Paljud iluuisuentusiastid ennustasid Lipnitskajale erakordset karjääri, midagi seninägematut. 15-aastane uisutaja jõudis isegi uudisteajakirja Time esikaanele. Jõudnud tagasi olümpiamängudelt, hakkas tema sära aga tuhmuma. Kuskile oli kadunud Lipnitskaja seni peaaegu et veatu tehnika ja tema sõitu hakkasid iseloomustama kukkumised, koperdamised, vigastused ja väsimus. Ta proovis oma karjäärist viimast võtta ning vahetas treenerit, kuid kahju oli juba tehtud ning ta läks „pensionile” 19-aastaselt.

Selleks hetkeks staartreeneri maine omandanud Eteri Tutberidze jaoks polnud see mingi kaotus. Nimelt oli aastaks 2015 tema hoole all valminud uus imelaps Jevgenia Medvedeva. Järjest kõik juunioride kategooria võistlused võitnud Medvedeva jätkas samal veatul toonil ka täiskasvanute kategoorias – ta murdis maailmarekordi lausa kolmeteistkümnel korral.

Kui kätte jõudsid 2018. aasta Pyeongchangi olümpiamängud, oli Medvedeva saanud juba 18-aastaseks ning paistis, et tema väärtus oli hakanud Tutberidze silmis langema. Tutberidze tehnika järgi on keerulisem treenida „vana uisutajat” tema vigastuste tõttu, mille muide on tekitanud Tutberidze enda treeningtehnika vormides noorest uus imelaps. Mängu lisandus Medvedeva treeningukaaslane, noorem ja tervem ning just 15-aastaseks saanud Alina Zagitova. Esmakordselt viimaste aastate jooksul võis näha Medvedevat tegemas jääl vigu ning kukkumas. Võistlustel edastas Zagitova Medvedevat siiski ainult veidi enam kui ühe punktiga ning ka selle väärtuses kaheldi. Kuid pettumus tulemuses ning vigastustest tulenev „vananemine” olid teinud oma töö ning sarnaselt Lipnitskajale vahetas Medvedeva treenerit, kuid jäi seejärel olümpiamängudel kolmandaks – milline traagika.

Samas võis teravam silm juba nendel olümpiamängudel märgata uue Zagitova imelapse väsimise märke, kuigi sportlane oli alles 16-aastane ning polnud isegi nn Tutberidze aegumiskuupäevani jõudnud. Pärast olümpiamänge hakkasid ka tema sooritused, nüüdseks juba reeglipäraselt, võistlustel halvenema. Erinevalt teistest ei vahetanud ta treenerit ning suutis vähemalt näiliselt end parandada ja saavutas oma parima tulemuse 2019. aasta maailmameistrivõistlustel. Üllataval kombel jõudis isegi vanem ja treenerit vahetanud Medvedeva poodiumile. Siiski, pärast maailmameistrivõistluseid teatas vahepeal 17-aastaseks saanud Zagitova, et läheb väikesele pausile – tänini pole teda mainekatel võistlustel nähtud.

Kui Medvedeva teatas, et läheb „väikesele pausile”, pidasid paljud seda viisakaks viisiks anda teada n-ö pensionile minekust, et mitte kaotada sponsoreid. Näiteks avaldas talle koheselt kaastunnet kunagine iluuisutaja, staartreener ning nüüd spordikommentaator Tatjana Tarasova, et noore sportlase karjäär nii lühikeseks jäi. Samas soovitas kunagine iluuisutaja ning nüüd Tutberidzele konkurentsi pakkuv staartreener Jevgeni Plushenko, et Medvedeva peaks endale lihtsalt uue treeneri leidma.

Neljakordsed hüppajad

Uute nägude Anna Šerbakova, Alexandra Trusova ja Alena Kostornaia kujul loob treener Tutberidze iluuisutamise maailma täiesti uue anomaalia – iga võimaliku juunioride kategooria võistluse esikolmiku moodustavad ainult tema õpilased, kes kaotavad vaid üksteisele. Neist kaks esimest jõudsid ka selle aasta veebruaris toimunud taliolümpiamängudele. Lisaks neile osales Tutberidze treeningrühma hiljem lisandunud Kamila Valijeva, ning ootuspäraselt jõudsid Trusova ja Šerbakova ka poodiumile. Tavavaatajale oli šokeeriv pigem Valijeva tunduvalt halvenenud sooritus.

Tutberidze tüdrukud on erakordsed ka seetõttu, et enne neid oli vaid üks naine, Miki Ando, teinud võistlustel neljakordseid hüppeid, kuid nüüd tegid neid ühe treeneri neli lapseeas õpilast. Neist esimene oli Trusova, kes sooritas neljakordse hüppe vaid 13-aastaselt. Ta on ka ühtlasi esimene naine, kes tegi kolm erinevat neljakordset hüpet ühel ja samal võistlusel. Kõik tüdrukud on väga andekad ja neil kõigil oli nn oma bränd ennustati, et Trusova eestvedamisel toimub iluuisutamises revolutsioon ning neljakordsed hüpped hakkavad muutuma tavapärasemaks praktikaks.

Kostornaiat peeti kõige artistlikumaks, mis meeldis väga kohtunikele, ning just tema oli üldjuhul poodiumi kõrgeimal kohal, kuigi tema neljakordseid hüppeid ei teinud. Šerbakovast räägiti millegipärast kõige vähem. Selle aasta Pekingi taliolümpiamängudel ei võtnud Kostornaia vigastuste tõttu osa ning teatas, et vahetab treenerit. Šerbakova sai kulla ja Trusova jäi olümpiamängudel teiseks, Valijeva aga neljandaks ning on tõenäoliselt samuti „väikesele pausile” minemas.

Aegumiskuupäev

Kuid milliste meetoditega saab toota lapseealisi uisutajaid, kes on suutelised tegema seninägemata elemente ning kes moodustavad peaaegu alati võistlustel esikolmiku? Tutberidze treeningtehnika aluseks pole pikaajalised lahendused nagu näiteks tugevad lihased või treenitava endaga koos arenev laitmatu tehnika, vaid pigem põhinevad tema võtted madalal kehakaalul. See on ühtlasi aluseks kõikvõimalikele vigastustele ning soosib vaid lühiajalist edu, mistõttu on tekkinud fenomen nagu „Tutberidze aegumiskuupäev” ehk keskmiselt lõpetavad tema õpilased karjääri 1719-aastastena, samas kui meeste iluuisutamises peetakse seda pigem karjääri alguseks.

Näiteks on Kostornaia korduvalt murdnud oma käe, Medvedeva aga jala. Zagitova väitis, et läks pausile puusavigastuse tõttu. Need on vaid vähesed näited. Kuigi füüsilisi vigastusi on tema treenitavatel mitmesuguseid, ja vigastused ongi peaaegu paratamatu osa spordist, esinevad läbiva joonena Tutberidze treenitavate seas toitumishäired. Seda on otsesõnu tunnistanud mitmed tema õpilased ja kaudselt ka Tutberidze ise. Näiteks on toitumishäire tõttu viibinud psühhiaatriahaiglas Lipnitskaja ning Zagitova on tunnistanud, et neljakordsete hüpete harjutamise alustamiseks pidi ta esmalt kaalust alla võtma. Sotši olümpiamängude ajal võis 15-aastane Julia Lipnitskaja „süüa” vaid vedelikke, mis üldjuhul olid mingit sorti valgujoogid.

Lisaks ei või tema treenitavad väidetavalt võistluste päevadel mitte ainult süüa, vaid ka vee ja teiste vedelike joomine on keelatud. Zagitova rääkis, et nad liigutavad vett suus veidi ringi ning seejärel sülitavad selle välja. Tavaline on ka, et tema treenitavaid kaalutakse mitu korda päevas – väidetavalt võib iga gramm siia-sinna muuta nende elemendi aerodünaamikat. Ühtlasi kujundab Tutberidze seeläbi õpilasi mõtlema alatoitumusest kui saavutusest: Šerbakova on lausa öelnud, et ta on väga rahul, et ta „pole toidust sõltuvusest nagu mõned teised tüdrukud.”

Tutberidze õpilased alustavad keeruliste elementide treenimist väga noorelt – puberteedieelikutena, ajal, mil nende keha on pidevas muutumises. Tüdrukute söömist piirates üritab treener neid hoida lapsekehas nii kaua kui võimalik, kuid nagu näha, on ka sellel kindel piir – aegumiskuupäev. Samas pole võimalik lõpuni teada, kuidas peavad treeningule vastu Tutberidze praegused staarid nagu Trusova ja Šerbakova, kuna nemad on sellesse režiimi n-ö sündinud. Neid on kohe algusest peale treenitud eesmärgiga, et nad suudaksid hüpata neljakordseid hüppeid. Lipnitskaja ja Medvedeva puhul polnud see põhiline plaan. Hetkel on tema treenitavate seas isegi õpilasi, kes treenivad neljakordseid hüppeid vaid 11-aastastena.

„Silmapaistavamad” Tutberidze õpilaste vigastusi aastatel 2021/2022

  • Evgenia Medvedeva (22) – püsiv karjäärilõpetav seljavigastus, sportlane ei saa selga ühele poore pöörata ning seetõttu valutult hüpata.
  • Alena Kostornaia (18) – mitu käeluumurdu (muide, Tutberidze soovitas siiski murruga võistelda).
  • Daria Usacheva (15) – puusaluumurd.

Muidugi pole vigastusteta teised tema sportlased, kuid kes ikka jaksab „tavalistel igapäeva valudel” järge pidada…

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles