Instagrami sukeldudes tuleb tõdeda, et lisaks eraelu ilu ja valu jagamisele on platvormist saanud tõeline luulemaastik. Korralikult süvenedes tabasin end peagi mitmekümnelt, kui mitte sajalt, eriilmeliselt kontolt, mille taga toimetavad eestlased. Kuid mis peitub Instagrami-luule ja selle fenomeni taga?

Kirjandusteadlase Joosep Susi hinnangul on luule nii Eesti kui ka Lääne ühiskonnas harukordselt populaarne. Põhjus seisneb selles, et loomingut ilmub palju ning seda ka loetakse agaralt. Susi tõdes, et luulet avaldub paljudes teisteski valdkondades, näiteks hip-hop muusikas, kus sõnad muutusid viimase kümne aastaga märgatavalt kvaliteetsemaks ja läbimõeldumaks. Siiski sõnas kirjandusteadlane, et sotsiaalmeedialuule võib peagi liikuda edasi järgmisele platvormile. „Instagramist liigutakse õige pea TikToki üle, mis on igati loogiline, kui vaadata sotsiaalmeedia tendentse,” lisas ta. Ometigi rõhutas Susi, et luule täielikku raamatutest sotsiaalmeediasse kolimist on vale eeldada, sest kvaliteetseid raamatuid avaldatakse ikka väga palju. Kas saab üldse väita, et sotsiaalmeedial on mingi mõju luulele? „Kindlasti, kuid selle suurust on raske hinnata. Peaaegu võimatu,” tõdes ta.

Gerda Laura Liiv on luuletaja, kelle Instagrami kontot jälgib üle 3000 inimese. Igapäevaselt reklaaminduses töötava naise suureks hobiks on kirjutamine. Üle kümne aasta on ta tegelenud luule loomisega — pool tema avaldatud loomingust on eestikeelne. Mullu nägi ilmavalgust tema debüütluulekogu „Enne”, mis Gerda sõnul on pühendatud tema emale.

Kommentaarid
Copy