2022 MM ⟩ Kas järgmine jalgpallipidu on ehitatud laipadele?

Kert Avasalu
, 4dimensiooni autor
Copy
Foto: Illustratsioon: Andre Taal

Suur Euroopa jalgpallipidu on tänavu jõudmas lõpule, kuid juba järgmisel aastal ootab ees veel suuremgi. Kataris toimuvad maailmameistrivõistlused on aga lahti rebinud FIFA räpased haavad, mis näitavad kui kergelt võib „konjaki ja kommikarbi diplomaatiaga” endale lunastada ühtede suurimate võistluste korraldusõigused. See ilmestab vaid üht – sport on räpane ning poliitikast ja ärist läbi imbunud.

Koos palli, kohtunike ja meeskondadega on jalgpallimurule viimasel ajal jõudnud probleemid, mis esmapilgul pole sugugi spordiga seotud. Mängude vahele trügivad inimõigused, geopoliitika ja muu mittemänguline temaatika. Eriti raevukalt kerkis teiste kõrval esile sel kevadel küsimus, kuidas juba järgmisel aastal jalgpalli maailmameistrivõistlusi korraldav Katar oma suurejoonelise taristu loob.

Mäletatavasti pööras sellele tähelepanu Guardiani ulatuslik uurimus, mille järgi on viimase aastakümne jooksul emiraadis hukkunud tuhandeid võõrtöölisi väljakute ja külalistele tarviliku taristu ehitamisel. Norra koondis sai sellest inspiratsiooni ning otsustas väljakule tulla särkides, millel oli kiri „Inimõigused – nii platsil kui ka väljaspool”. Selle protesti osas oli rahvusvaheline jalgpalliföderatsioon FIFA veel leplik. „Usume sõnavabadusse ning sellesse, et jalgpall on positiivne jõud,” kinnitas organisatsioon ja jättis Norra koondise rahule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles