Milleks minna otse, kui saab ringiga ehk CO2 eemaldamise tehnoloogia (1)

Anna-Maria Sepp
, 4dimensiooni autor
Copy
Foto: Illustratsioon: Andre Taal

Parimal juhul on süsihappegaasi eemaldamise tehnoloogia väike osa lahendusest, halvimal juhul probleemide eest põgenemine. Vaatleme siinkohal lähemalt tehnoloogiat, millest suurkorporatsioonid unistavad. Kas miljarditesse ulatuvad investeeringud võivad aidata kliimamuutuseid pidurdada või lausa peatada?

CO2 tehislik atmosfäärist eemaldamise tehnoloogia (ingl carbon capture) on eksisteerinud aastakümneid. Sellele vaatamata on antud meetod seni olnud süsihappegaasi kontsentratsiooni märkimisväärseks langetamiseks liiga kallis ning iroonilisel kombel tohutult energiakulukas protsess.

Süsinikku eraldavad masinad toimivad sarnaselt fotosünteesiga taimedes. Nad tõmbavad endasse õhku ning eraldavad sellest süsihappegaasi, kuid protsessi lõpptulemuseks ei ole mitte hapnik ja süsivesikud, vaid hoopis süsinikdioksiidiga täidetud balloonid. Seadmes eraldatakse õhust süsihappegaas kaaliumhüdroksiidiga, mis moodustab kasvuhoonegaasiga soola. Järgmises konteineris surutakse tekkinud sool kokku pelletiteks, mille kuumutamise järel eraldub süsihappegaas, mis seejärel surutakse balloonidesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles