4jalehe juhtkiri: Maailmavaade – alkoholism

4dimensioon
Copy
Kallis eestlane, alkoholipiirangutevastane protest ja pahameel ei vääri sinu energiat. Hoia seda tähtsama jaoks.
Kallis eestlane, alkoholipiirangutevastane protest ja pahameel ei vääri sinu energiat. Hoia seda tähtsama jaoks. Foto: Neljas Dimensioon

Mitte ükski pandeemiast tingitud piirang ei ole olnud Eestis niivõrd vastuoluline kui otsus piirata baarides ja ööklubides alkoholi müüki peale keskööd. Valulävi reisipiirangute ja ürituste puhul on kõrge, kuid alkohooliku sütik on ilgelt lühike, kui keegi piirab ta õigust ennast täis tõmmata. Tõsiselt — mitu korda oled kuulnud kedagi ilkuvalt ütlemas, et valitsuse arvates levib koroona ainult peale keskööd?

Maailmavaateline alkohoolik survestab baaritöötajaid keeldudest üle astuma ja kiidab asutusi, mis on loonud joomaperioodi pikendavaid pakette ja erinevaid JOKK-skeeme. Talle meeldib baarilaua taga uhke näoga istuda, kaitstes kiivalt oma kaks minutit enne südaööd ostetud kümmet õlut.

Alkohoolik ei ole ilmtingimata konservatiiv ega liberaal. Tegelikult teda poliitika isegi väga ei huvita – ta peab poliitikuid korrumpeerunud idiootideks ning riigiametnikke lihtsalt laiskadeks bürokraatideks, kes ei tea, “kuidas päriselus asjad käivad”. Erilist kibestumust tekitab teadmine, et vaatamata majanduslangusele ja laialdastele palgakärbetele otsustati ametnike palgad külmutada, kuid ta elab selle üle. Ta on kodanikuühiskonna uinunud liige niikaua, kuni asi ei puuduta alkoholi.

Tal pole olnud kerge. Aastaid tagasi pidi ta protesti märgiks sõitma Lätti koos maksudega, sest odav alkohol on tema kui eestlase põhiseaduslik õigus ning ta seisab selle eest. Märtsikuu oli dramaatiline, kui levisid kuulujutud, et valitsus kuulutab välja kuiva seaduse. Tema ja ta mõttekaaslased kogunesid toidu- ja alkoholipoodidesse kriisivarusid kokku ostma, kuid vedas, sest kuiva seadust siiski ei tulnud. Küllap seisab tal ikka veel kusagil toanurgas paanika ajendil ostetud viinaplokk – kümme pooleliitrist odavaima liitrihinnaga viina plastpudelites.

Alkoholism ei ole kõigest maailmavaade, see on ka maitse-eelistus. Kuidas muidu selgitada, et käesoleva aasta Eesti Parima Toiduaine konkursil kuuest piirkondlikust aasta toiduaine auhinnast neli pälvisid alkohoolsed joogid. Ka parim mittealkohoolne jook on alkoholitootja alkovaba ginikoksilaadne toode. 

Kallis eestlane, alkoholipiirangutevastane protest ja pahameel ei vääri sinu energiat. Hoia seda tähtsama jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles