«Drag on lihtsalt natukene suurem kui elu»

Kertu Liisa Mooste
, 4dimensiooni autor
Copy
Drag-queen Helgi Saldo Sveta baaris
Drag-queen Helgi Saldo Sveta baaris Foto: Erik Kiviselg

Kõigil on koht drag-maailmas. See on voolav ja keegi ei keela katsetada soo manipuleerimisega, sest mis see drag muud on kui lihtsalt sooga mängimine. Saade «RuPaul’s Drag Race» on meile õpetanud drag-maailma A ja O, aga nüüd on aeg selgeks saada ka kõik vahepealsed tähed. Selleks otsisin ma üles pea kõik Eesti drag-esinejad ning nagu filosoof Valentina kunagi ütles: «Boots the house down mama yes god!» 

See artikkel ei ole kitsarinnalistele trans- ja homofoobsetele heteroseksuaalsetele cis*-meestele. I do it for the girls and the gays, the queens and the queers.

Kuid kuidas kutsuda siis esinejat? Kas lihtsalt drag on õige öelda? Kas sinna peab juurde käima queen /king? Jah ja ei. Eesti keeles ei ole need reeglid paika pandud, aga kui sa tunned ingliskeelset konteksti, siis võib tunduda, et midagi jääks nagu puudu. Samas on tore, kui Eestis ei eristata esinejaid sooliselt. On lihtsalt drag-esineja. 

Chloe LaGucci.
Chloe LaGucci. Foto: Erik Kiviselg

Drag’i esineb nii mitmes erinevas vormis, et lihtsast soolisest eristamisest jääb väheseks. On vorme, mis soo küsimusega ei tegele üldse – club kid- ja ballroom-skeene; biodrag ehk faux drag. Drag on hea sooneutraalne sõna kirjeldamaks seda kui kunstivormi, aga edaspidi kasutan artiklis lihtsalt drag-esineja.

Eesti drag-esinejaid saab tõesti lugeda kokku ühel käel. Drag-maastik on Eestis tõeliselt algeline. Aga see ei tähenda, et see ei ole iga freaky-deaky-drag-sõbraliku peoga liikumas parema ja vikerkaare-värvilisema tuleviku suunas. 

Enne taasiseseisvumist Eestis dokumenteeritud drag-maastikku ei eksisteerinud. Just seda kväär-drag’i, sest teatris ja kultuuris on vastassooks kehastumine eksisteerinud sama kaua kui soopõhine riietumine. Praegu on drag-skeene veel õbluke, kuid üksiküritajaid ja baby-queen’e leidub. Suure tõuke drag-maastiku arengule Eestis on andnud saade «RuPaul's Drag Race». See on toonud ka drag'i kvääripoole meie kultuuriruumi. Vaikselt kuskil Sveta peo BÄM!-i ja LGBT Ühingu peosarja Queer Planeti nurkades on podisemas maailm ning kultuur, mis ootab võimalust särada rambivalguses.

  

Helgi Saldo: weird as fuck – imeline

@helgisaldo

Helgi Saldo on mitte-binaarne kväär drag-kunstnik. Performance-kunsti ja «RuPaul’s Drag Race’iga» jõudis Helgi drag-formaadini. Sooidentiteedi küsimusega on ta mänginud juba lapsepõlvest saadik. «Proovid ikka selga ema riideid ja kontsakingi. See on minu arust tervislik osa lapse arengust, lihtsalt minu jaoks see ei jäänud seal pidama,» räägib Helgi oma teekonnast sooga. 

«Siis sain uhkusega öelda, et meid on kolm tükki ja ma olen üks neist,»

Oma voolava sooidentiteedi juures leidis Helgi enda naiselikuma poole ja võimaluse seda väljendada siis, kui ta esimest korda kleidi selga pani. Koos sõbraga, keda ta nüüd peab oma drag-vanemaks, sündis esimest korda Helgi Saldo. «Selline sooneutraalne termin (drag-vanem), mida me kasutame. Aga tema oli see, kes mulle esimestel kordadel meigi tegi.» 

Aastaid tagasi Berliinis queer-festivalil küsiti Helgilt, milline on Eesti drag-skeene. «Siis sain uhkusega öelda, et meid on kolm tükki ja ma olen üks neist,» ütles ta naerdes. Tänaseks on aga Eesti drag’i olukord kardinaalselt muutunud – juurde on tulnud tervelt üks drag queen ja üks drag king.

Dragist on saanud Helgile eneseväljendusviis, millest ta ei taha loobuda, kuna tahab näha, kuhu see kõik võib veel viia. Drag annab talle võimaluse teha just seda kunsti, mida ta tahab, kuid tal on olnud pikalt probleeme sellega, et ennast kunstnikuks nimetada. «See on mäss normide vastu, mis meid kõiki kammitsevad ja drag seda minu jaoks tähendab,» selgitab Helgi, lisades, et kui me tahame võtta drag-kultuuri omaks, tuua seda peavoolumeediasse ja ka austada seda, siis peame teadma, kust see kultuur tuleb ning mis on selle ajalugu. 

«Kui ma lähen ruumi ja inimesed on mingi what the fuck am I looking at – see on mu lemmik osa.» Publikuga loob ta omapärase suhte. Tema lavaline kohalolu on paeluv ning energia ainulaadne. Ta ei kanna tihti kontsakingi, puusapolsterdust ega rindu, peamiselt põhjusel, et see on kulukas ning aeganõudev tegevus. «Mulle ei meeldi parukatega olla kinnistes ruumides, et siis tavaliselt ma olengi bald,» ütleb Helgi. Ta tõdeb, et selliste asjade pärast ei pruugi paljud teda isegi drag queen’iks pidada.

Drag esineja Helgi Saldo laval.
Drag esineja Helgi Saldo laval. Foto: Erik Kiviselg

Helgi sõnul ei ole tema jaoks drag’is kõige olulisem osa naist jäljendada, vaid pigem meeldib talle lihtsalt sooga mängida ja manipuleerida. «Drag subkultuurid on alati eksisteerinud, aga «RuPaul's Drag Race» on toonud mainstreami valgusesse selle kõige klassikalisema naiseks kehastumise,» räägib Helgi.

Praegu on Eesti drag-maastikul kõik pigem põrandaalused bedroom queen’id. «Eestis on lihtne – kohe, kui sa teed midagi teistmoodi või erilist, siis sa saad palju tähelepanu,» sõnab Helgi. Tema arvates on see kõik väga eestlaslik, et kõik ajavad kuskil nurgas oma asja. Üksiküritajad ei tule kogukonna loomise nimel kokku, mistõttu Eesti drag-skeene ei saagi kasvada suuremaks. Ei ole kogukonda, ei ole ka kultuuri, kuhu sisse astuda, millele alustades toetuda või millele vastanduda. «See pigem on hästi killustunud, et on mingid väikesed grupid eraldi. Ja siis tulevad kõik Grinderis kokku.» 

Õhukese drag-kultuuri ja väheste esinemisvõimaluste tõttu kaob baby queen’idel tihti motivatsioon ning drag’iga ei tegeleta kuigi pikalt. Helgi sõnul proovib Eesti LGBT Ühing kogukonda kokku tuua, sest nad tajuvad, et kõik on natukene eraldi. Korraldatakse drag-sõbralikke pidusid, millega proovitakse arendada Eestis drag-kultuuri. 

MajorDanger: šarmikas aktivistist drag king

@majordanger_drag

MajorDanger tegi esimest korda drag’i Queer Planeti peol, kus ta on ka üks korraldajatest. Talle pakuti astuda üles drag’is ning siis saigi kolme päevaga kokku pandud MajorDangeri karakter. Poliitiline, humoorikas ja šarmikas – nii kirjeldab ennast MajorDanger. 

Tema jaoks sai drag päriselt alguse sootuks Lätist, kus Latvian Drag King Collective korraldas drag king’i töötoa. Pärast seda hakkas ta esinema erinevatel pidudel, üritustel ning praegu on ta Eestis üks vähestest aktiivsetelt tegutsevatest drag king’idest. Drag on andnud aktivistist MajorDangerile võimaluse rääkida endale olulistest teemadest huumori ja teatraalsuse kaudu. 

Eesti drag’i kogukond on Läti omaga võrreldes alles lapsekingades. MajorDangeri sõnul on esinemine võimalik mõningatel queer-pidudel, aga need on pigem erandid kui reeglid. Major Dangeri arvates jääb praegune peavoolumaastik ühekülgseks. «Drag on nii mitmekesine, seal on nii palju erinevaid drag-vorme. Ja see on see drag-maailm, kus mina liigun.» 

Drag king MajorDanger.
Drag king MajorDanger. Foto: Erik Kiviselg

MajorDangeri sõnul andis Baltikumis drag king’ide kogukonna tekkimisele suure tõuke Latvian Drag King Collective’i moodustamine. «Kui lätlased ei oleks teinud seda gruppi, siis ma arvan, et ma ei oleks nii aktiivne, kui ma praegu olen,» räägib MajorDanger. Läti kollektiiv on andnud talle võimalusi esineda ja oma karakterit lihvida. MajorDanger korraldas drag king-meigi töötuba ning nägi, et huvilisi ja tahtjaid tegelikult on, kõik jääb lihtsalt selle taha, et pole pidusid, kus üles astuda. 

Ms. Elsa: veidruse ja õuduse kuninganna

@_ms.elsa_

Kuigi drag’i skeenele ilmus Ms. Elsa esimest korda tervelt kuus aastat tagasi, siis aktiivselt hakkas ta drag queen’ina tegutsema alles eelmisel aastal. Olles köidetud veidrustest, õudusest ja kõigest paranormaalsest, leidis Ms. Elsa enda jaoks kunstilise väljundi just drag’ist. «Eelmisel aastal tuli mõte oma kunsti väljendada ka enda peal läbi meigi. Et muuta oma keha ja nägu lõuendiks,» räägib ta oma teekonnast drag’ini. 

Grotesksusest, õudusfilmidest ja õõvastavatest visuaalidest inspireeritult kujunes välja Ms. Elsa. «See väljendub ka minu muus kunstis. See oli lihtsalt loogiline, et see kandus üle ka minu drag-kunsti,» räägib ta oma karakterist. Ms. Elsa peab ennast salapäraseks ja müstiliseks drag queen’iks, kellest õhkab kargust ja põhjamaisust. Elsa drag’i karakterisse on üle kandunud tema rafineeritus ja diivalik väljapeetus.

Drag queen Ms.Elsa
Drag queen Ms.Elsa Foto: Erik Kiviselg

Drag’i tegemine annab Ms. Elsale võimaluse enese väljaelamiseks, mingisuguse loo jutustamiseks. Ta tunneb, et drag’iga saab lahendada sisemisi probleeme ja saada jagu oma kompleksidest. «Ma saan n-ö teeselda, et ma olen parim versioon endast läbi karakteri,» sõnab Ms. Elsa. 

Esinemisvõimalusi on, kuigi mitte tohutult palju ja neid peab eelkõige ise otsima. Ms. Elsa arvab, et kui drag-esinejad ise aktiivselt ei küsi esinemisvõimaluste kohta, siis keegi niisama neid pakkuma ei hakka. Ta siiski usub, et Eesti drag-maastik on arenemas paremuse poole. «Eks ma ise ka proovin sellele võimalikult palju kaasa aidata. Et ma ei ole ainult enda kodus ja ei postita ainult pilte,» räägib Ms. Elsa. Ta tunneb, et teda mõjutas enim drag’i tegema Helgi Saldo. «Me kõik teame teineteist, vähemalt mina tean teisi,» naerab Ms Elsa. 

Ursula Regina: mölisen ja teen «mimmu-mimmu» 

@regina.ursula

«Ma olen selline klassikaline, tagasihoidlikum, aga kena! Keel on mul terav,» kirjeldas end Ursula. «Ma ei ole kuulnud küll Eestis sellisest drag queen’ist, kes teeks sellist asja nagu mina teen, kes seisaks laval ja möliseks palju.» Ursula teeb ühiskonnakriitilisi nalju, argiolukordade vaatlusi ja kommentaare nende suhtes. «Võib-olla natukene teravamas vormis, kui muidu on harjutud.» 

«Issand jumal igale peole on kutsutud mingi poiss kleidis, kes käib ringi ja teeb mimmu-mimmu!» 

Esimest korda kehastus Ursula drag queen’iks juba aastal 2009, mil sõpradega sai tehtud drag-teemaline fotosessioon. Mõni drag-vaba aasta läks mööda ja Ursulat kutsuti üritusele õhtujuhiks, kuid seda juba drag’is. Sealt hakkas drag tema jaoks edasi arenema, tekkisid mõtted, mida jagada, ning asjad, mida öelda. Koos dramaturgide ja lavastajatega pani Ursula kokku kava. „Ma ei tahtnud lihtsalt kirjutada teksti ja panna deep’i, vaid et seda oleks ka tore jälgida.”

Ursula on comedy queen. Ta ei käi drag-pidudel lipsync’imas. Parukad ja uued kingad ostab Ursulale ikkagi pidu, kuhu teda kutsutakse õhtujuhiks. Üldiselt on need erapeod. Ursula sõnul ollakse tavaliselt drag’i kohalolekust ekstaasis: «Sellised 45-aastased tädid on jumala pöördes alati.» 

Ursula Regina.
Ursula Regina. Foto: Ken Mürk

Tuttavad peokorraldajad on Ursulale öelnud: «Issand jumal igale peole on kutsutud mingi poiss kleidis, kes käib ringi ja teeb mimmu-mimmu!» Ja kõik on vaimustuses. «Aga nende ürituste viga on, et on kutsutud mingi 300 inimest, kes kõik tahavad drag queen’iga klaasi veini juua ja siis oledki õhtu lõpuks täis ja see ei ole enam üldse nunnu,» räägib Ursula.

Kuigi Ursula pole enda sõnul väga kogukondlik inimene, on tal siiski meeskond selja taga. Meigikunstnik, kes hoolitseb ta välimuse eest ja dramaturg, kellega ta oma tekste ja esinemisi kirjutab. Drag’i tegemine on Ursulale eneseväljendusvorm. Temale pakub põnevust mõtlemapanevate teemadega tegelemine. Kindlasti on seal jupi jagu edevust ja mis kõige tähtsam – see on fun.

SÕNASTIK:

cis - inimene, kelle sooidentiteet kattub bioloogilise sooga

kväär (ingl k queer) - sisuliselt kõik, mis ei ole heteroseksuaalne, cis-sooline ega heteronormatiivne

baby queen - alustav/algaja/noor drag queen

RuPaul's Drag Race - Ameerika drag queen’ide võistlussaade; nagu „MasterChef”, aga toidu asemel hinnatakse puusapolsterdust

club kid-skeene - ekstsentrilised, tulihingelised ja klubilembelised noored, kes kehtestasid 1980-1990-ndatel New Yorgi ööelu

ballroom-skeene - New Yorgist alguse saanud afro- ja ladinaameerika põrandaalune LGBT-subkultuur, kus võisteldakse moelaval, kõndides erinevates kategooriates karikate ja au nimel

biodrag ehk faux drag - esineja, kelle bioloogiline sugu kattub drag-karakteri sooga. 

bedroom queen - drag queen, kes esineb pigem kodust, nt sotsiaalmeedias, kui avalikult pidudel

comedy queen - drag queen, kes on osaliselt ka püstijalakoomik

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles