DESOVAHENDITE ARVUSTUS: Kliendid! Palun desinfitseerige käsi!

Jete-Ri Jõesaar
, 4dimensiooni peatoimetaja
Copy
Foto: Erik Kiviselg

Käed on kuivad. Eilne paberiga saadud haavake tuikleb uue desodoosi mõjust. Alkoholilõhn hõljub kätelt ninna. Niiskus hakkab lahkuma ja tunnen oma naha igatsust kätekreemi järele. «Puhtad käed on mu odavaim tervisekindlustus,» kinnitan endale veel ja lähen šoppama.

Oleme jõudnud ühiskonna toimimispunkti, kus desovahendi puudumine asutuse sissepääsu juures paneb kahtlema selle vastutustundlikkuses. Kas neile ei lähe kohe üldse korda minu viiruse eest kaitstus? Ning siis on need teist sorti kriminaalid: kohad, kus desovahend on lihtsalt nii halb, et kasutuse järel täidab hinge püha viha ja jälkus. Jah, ma räägin sinuga, Tartu Sõbra Maxima.

Eks desovahend ole ka maitse asi. Siinne arvustus on kirjutatud autori enda kirest puhaste, kuid siiski hästi lõhnavate käte järele. Kuid esmalt teeme selgeks mõned hindamis- ja iseloomustamiskriteeriumid.

Tekstuur – vahendit kas lahmab desopudelist kui kraanist või tilgub ilase nirinana. On ka vahepealseid, justkui vedel-geeljaid või geeljasvesiseid. Kätele kukkudes näib väga limane, kuid sisehõõrumise protseduuri alustades jookseb kogu vahend sõrmede vahelt sama targalt põrandale.

Lõhn. Mõne vahendiga ei tohi kindlasti nina käte poole suunata, kui just pole soovi sel päeval oma ninakarvadega hüvasti jätta. Teiste puhul jääb meelde hoopis lõhna olematus, mis desovahendi puhul on tõeliselt tervitatav. Pahade laste nimekirja ei lähe ka intensiivse hea lõhnaga variandid. d

Puhtus – kas desovahend on see värskendav lahendus viirusehirmule või sunnivad ebaviisakas lähenemine aroomile ja kleepuv järel-feel otsejoones lähima kraanikausi poole pöörduma. Reeglina skoorivad selle kriteeriumi puhul just vesisemad eksemplarid, kuid on ka vedel-geeljaid üllatajaid.

Koht: Tatari Mini Rimi

Vahend: Zäp Eesti kätepuhastusjaam

Tekstuur: Vedelapoolne geel

Lõhn: Kiire kõrvetus

Puhtustunne: Hajaasustuslik

Zäpi automaatsed kätepuhastusjaamad on mugavad ja hügieenilised lahendused käte desomiseks, kuna eemaldavad desoprotsessis pudeli pealt eelmiste kasutajate bakterite kogumist. Tehniline lahendus on hea, aga sisu jätab soovida. Peale selle, et Zäp tapab esimese nuusutusega su lõhnataju, jätab soovida ka selle puhtustunde tagamine – geel kuivab kätel sama ebaühtlaselt kui Eesti jalkakoondis mänge võidab.

Hinne: 3,5/5

Koht: 1falafel

Vahend: Chemi-Pharm Aloe Skinsept

Tekstuur: Vedelgeeljas

Lõhn: Dove’i seep

Puhtustunne: Garanteeritud

Enne toidu katsumist ja söömist peaks kindlasti käsi desoma, mistõttu on toidukohtade desovahenditel veelgi suurem surve kui kaupluste omadel. 1falafeli desovahend oli meeldiv üllataja. Aloe Skinsept on küll vedelapoolne ja seetõttu kaldub sõrmede vahelt pagema, kuid jõuab enne põrandale kukkumist katta käed otstarbekohaselt. Katkisel sõrmel kipitab vahend vaid hetkeks. Lõhn, mis meenutab Dove’i klassikalist tükiseepi, on õrnalt nostalgiline ja aitab veelgi kaasa puhtustunde tekkimisele. 

Hinne: 4,5/5

Koht: Tartu Pühaste Kelder

Vahend: Margarita Hand Sanitizer with aloe gel

Tekstuur: Geel

Lõhn: Lootustandev

Puhtustunne: Paljulubav 

Kui muidu oleme harjunud desovahenditega, mis jätavad käed kuivemaks kui Sahara kõrb, siis  see on kui palsam meie tuikavatele kätele. Kasutusjärgselt on tagatud hästi lõhnavad ja pehmed käed. Puhtustunne on ka olemas, kuigi geeli imendumine võtab kätekreemile omaselt pikema aja. Kerge ebamugavustunne tekib hiljem, kui käsi puutub kokku veega. Nimelt saab geeli kasutanu kiirelt aru, et vahend pole kätesse imendunud, vaid end sinna mõnusa kihina sisse seadnud. Mõni sekund limasust on aga üldise kogemuse kõrval andeks antav.

Hinne: 4,5/5

Koht: Tartu Sõbra Maxima

Vahend: Identifitseerimatu

Tekstuur: Vesi

Lõhn: Käärinud õunamahl

Puhtustunne: Ebausaldatav

Tartu Sõbra Maximas pakutakse ka kilekindaid, kuid milline keskkonnateadlik inimene küll selle variandi kasuks otsustaks, kui enesekaitset surtsutav desojaotur seinal on. Selle sisemus on vaenulik nii bakterite kui ka kasutajate suhtes. Lisaks sellele, et vahend on kätelpüsimatult vesine, jääb käte külge lausa hirmuäratav lõhn. See on nagu käärinud õunamahl, aga mitte heas, siidri territooriumile seilavas mõttes, vaid algkoolilapse ekskursioonikoti põhja ununenud paksu kultuurikihiga ubina mõttes. Lõhn on nii eemaletõukav, et muudab puhtustunde väga ebausaldusväärseks.

Hinne: 0,5/5

Koht: Tallinna Tüdrukute kauplus

Vahend: Erisan Pro Antiseptic Hand Rub

Tekstuur: Vesine

Lõhn: Bomšine

Puhtustunne: Täitsa võimalik

Uste vaheala nurka on surutud desovahend. Sildi seisab uhke kiri: “mõeldud kirurgilisteks olukordadeks”. Ootused on kõrged. Arsti kabineti desovahendit meenutav pudel ei ole aga kõige lahkem vedelikku kätte andma. Kolme pumbavajutuse järel maandub kätele piisav kogus õrnalt etanooli järele lehkavat vahendit. Koguse mõistlikkuse tõttu ei lahku see vedel vahend liialt kiiresti sõrmede vahelt põrandale ning frustratsiooni asemel saab kasutaja adekvaatselt puhtad käed. 

Hinne: 2,5/5

Koht: Mingi ehtepood Kristiine Keskuses

Vahend: Chemi-Pharm Chemisept Hand Des

Tekstuur: Vesigeeljas

Lõhn: Hüvasti, ninakarvad

Puhtustunne: Problemaatiline

Venitatud tuukani nokaga pudelist doseeritav vahend pole kõige hullem, kuid pump oleks veesõjas suutükikahur nii kauguse kui kaliibri osas. Desovahend aurustub kergelt, suure koguse kätele kandmisel täitub kogu personaalne ruum ninasõõrmeid kõrvetava etanoolivinega. Kätele jääv kleepekas sunnib puhtuseotsingus konstateerima, lootuses, et aju loob illusioone. Kuid vahend on endiselt seal ja puhtaks ei saanud miski.

Hinne: 0/5

SOS on sujuvalt muutunud SOHks ehk Päästke Meie Käed. Mõni desofirma poleks justkui mõistnud, et desomist vajavad pinnad ja nahk ei ole võrdset söövitust vajavad. Me teame, et me väärime paremat. Me väärime käsi turgutavaid ja samal ajal puhastavaid desovahendeid. Käte deso pole lihtsalt puhastus, see on kindlus- ja turvalisustunne. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles