Toidupiltidest. Kompleksivabalt.

Anett Peel
, 4dimensiooni autor
Copy
Foto: Marko Poola

Piinlikult sätitud Instagrami smuutikausid, värisege! Facebookis möllab juba kaheksa aastat grupp inimesi, kes tunnevad rõõmu lihvimata ja kohati isegi kulmu kergitama panevate toidupiltide postitamisest.

Kirsikompotis ujuvad kalapulgad, kaaslasteks kiivi ja kapsas? See on vaid väike sissevaade nende lihtsasse ja kohati anarhistlikusse külmkapi gastronoomiasse. Rohkem kui 1500 liikmega Facebooki grupis käib vilgas elu – päevas laekub üle kümne pildi pohmaka-hommikusöökidest, kalapulga-Jengadest või naeratavatest pudrunägudest, mida saadavad kiitvad kommentaarid. Toimuvat võiks nimetada lausa toidupiltide revolutsiooniks.

Foto: Aivo Vaske

Tihtilugu ei saagi esmapilgul aru, mida täpselt kulinaarid pildil on kujutanud. Tundub nagu kala, aga samas võib see olla ka arbuus. Ollus taldriku serval võib olla kartulipuder või mõni muu mögin – kes seda täpselt teab?

„Algselt oli grupp tegelikult väikse ringi teema – poisid jõid köögis õlut ja tegid mingit toitu,” rääkis Anna Tuvike, kes ka ise postitab gruppi tihti oma toitude õnnestumisi ja ebaõnnestumisi.

Foto: Anna Tuvike

„Tegelikult oli ta normaalse, sellise Eesti mehe toidu koht. Hiljem, grupi arenedes, hakkasid ilmuma toidust tehtud näod, erinevad kujundid, veidrad kombinatsioonid,” meenutas Anna.

Annal endal on laual, kuidas juhtub – kord mõne põneva kooslusega võileib, kord miskit sügavkülmikust. „Muna on best. Ma võiksin ainult munast elada,“ naeris Anna. Tõepoolest – Anna postituste seast leiab muna nii krevettide kui küpsiste kaaslasena. Mõnikord ka pannile visatuna koos vorsti ja kurgiga.

„Ma üritan toitu teha säilivuse järgi, sest mulle ei meeldi asju ära visata. Mõnikord ma söön asju, mis tol hetkel ei huvita, aga peab ära tarbima,” ütles Anna. „Sealt vahetevahel tulevadki need natuke veidrad kombod.“

Marko Poola läheneb oma toitudele eksperimentaalsemalt. Tema kombineerib toiduaineid, mida ilmselt keskmine sööja ühel taldrikul näha ei sooviks. Ühel pildil on arbuusilõik ja selle peal miskit rohelist. Äkki see on spinat? Ja see valge osa oleks nagu kodujuust? Puudu ei jää ka magusa-soolase kombinatsioonidest. Kana, pähklid, peet, õunaviilud ja kookospiima-mädarõikakaste käivad tema taldrikule küll.

Foto: Marko Poola

 „Kui ei karju hamba all, võib ära süüa,“ sõnas Marko. 

Hetkel igatseb Marko tuunikalavõiet, mille ta unustas Rimist osta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles